NOVOSTI I DOGAĐANJA

23. Gradska smotra folklora 2013

19-03-2023 - 19-03-2023

Dan dječjeg folklora

Ogranak Seljačke sloge Buševec je na smotri dječjeg folklora Grada Velike Gorice održane 19.03.2023. u POU Velika Gorica, nastupio sa preko 80-tero djece, raspoređene u tri plesne i dvije tamburaške skupine. Najmlađi od 4-8 godina koje vodi Maja Kovačević-Šubić su se predstavili sa igrama, pjesmama i plesovima Međimurja pod nazivom “Prvo leto služim” i to je većini ove djece bio prvi nastup. Već vrlo iskusna C grupa (djeca od 9-12 godina), prošlogodišnji pobjednici gradske i županijske smotre, su se predstavili svojom novom koreografijom “Ajde Ano polagano”-Brodsko Posavlje koju je uvježbala njihova voditeljica Kristina Janjić. Najstarija dječja grupa djece od 12-15 godina su uvježbali domaću koreografiju plesova iz Vukomerića (Turopolje). Njih vode Kristina Janjić i Tibor Predrag, a tamburaše je pripremio Zoran Jakunić, koji je sa voditeljima radio i na pjevanju svih grupa. Čestitke našim voditeljima, kompletnoj logistici, a najviše našoj djeci koja su ponos i budućnost Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Prema komentarima komisije Gosp. Gorana Kneževića sve tri grupe su bile odlične što nas čini jako ponosnima i sretnima, što je i dokaz našeg kvalitetnog, dugogodišnjeg rada.

Komentare možete pročitati u nastavku:

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC, djeca 4 –8 godina PRVO LETO SLUŽIM (igre, pjesme i plesovi Međimurja) Autorica koreografije i Voditelj skupine: Maja Kovačević Šubić Autor glazbene obrade i voditelj glazbenog sastava: Zoran Jakunić Garderobijerka: Karmela Kos Tamburaški sastav: 12 tamburaša Izvođački sastav 21 djevojčica i 1 dječak Vrijeme trajanja izvedbe: 4.54

Konačno i dječji tradicijski instrumenti i to u „prvom redu“. Slušali smo svirku na tradicijskim instrumentima usklađenu s tamburama i pjevačima. Čestitam. U brojalici Prvo leto služim jako dobro je to osmišljeno i super je zvučalo. Na početku su nam djeca izvela pokretnu igru s pjevanjem Ide cug gdje su bila maksimalno ujednačena ali ipak je trebalo malo ubrzati taj cug. Ples Sejala je baba tikve izveden je ujednačeno. Točno pjevanje i organizirano kretanje u prostoru.

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC, djeca 9 –12 godina AJDE ANO POLAGANO (Brodsko Posavlje) Autorica koreografije: Maja Kovačević Šubić Autor glazbene obrade, voditelj glazbenog sastava i voditelj pjevanja: Zoran Jakunić Voditeljica skupine: Kristina Janjić Garderobijerka: Karmela Kos Tamburaški sastav: 1 gajdaš i 1 samičar Izvođački sastav: 20 djevojčica i 1 dječak Vrijeme trajanja izvedbe: 4.20

Ovu izvrsnu točku sam već vidio u izvedbo ove skupine i onda, a i sada mogu kazati kako se radi lijepom koreografskom uratku i izvrsnoj izvedbi. Tu moram pohvaliti i glazbenike na tradicijskim instrumentima – dvojnice, gajde i samica. Pjesma moćna, kretanje u prostoru scene točno, ujednačeni u pokretu i koraku. Izvrsno.

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC, djeca 12 – 15 godina PLESOVI VUKOMERIĆA (Turopolje) Autor koreografije: Mojmir Golemac Autor glazbene obrade, voditelj glazbenog sastava i voditelj pjevanja: Zoran Jakunić Voditeljica skupine: Kristina Janjić i Tibor Predrag Garderobijerka: Karmela Kos Tamburaški sastav: 10 tamburaša Izvođački sastav: 12 djevojčica i 8 dječaka Vrijeme trajanja izvedbe: 4.47

Brojni i mješoviti plesni sastav izveo je vrlo zrelo ovo folklornu točku koja je u svojoj suštini bila istovremeno i jednostavna ali i zahtjevna. Prvo kad 8 dječaka savlada plesne korake polke i drmeša to je veliki uspjeh, a isto tako kad takav ansambl savršeno djeluje u prostoru i vremenu tome treba odati priznanje. Stilski akcent dobro pogođen, koreografija u skladu s izvornim predlošcima. „Domaći“ Drmeš – Polka – Drmeš i to je sasvim dosta za izvrstan nastup.

Temeljem zahtjeva organizatora smotre izdvojio sam pet izvedbi prema slijedećim kriterijima:

– trajanje u izvedbe do 5 minuta – točnost u izvedbi – autorski pečat – koreografije koje nisam do sada vidio

1. FA Šiljakovina – Turopolje

2. KUD Kravarsko – Podravina

3. OSS Buševec – Međimurje

4. KUD Ščitarjevo – Moslavina

5. KUD Čiče – Međimurje

Foto:OSS Buševec /Kronike Velike Gorice

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec