NOVOSTI I DOGAĐANJA

Solarno stablo osvijetlilo Buševec

22-12-2021 - 22-12-2021

Projekt Buš Eko?! se nastavlja!

Nakon više održanih radionica i edukacija za mještane o obnovljivim izvorima energije  sada smo  dodali i točku na i.

Ogranak Seljačke sloge Buševec je zajedno sa partnerom Gradom Velika Gorica koji je i financirao ovaj dio aktivnosti  postavio Solarno stablo u centru naselja u neposrednoj blizini škole, vrtića, dječjeg igrališta, crkve i kulturnog doma te omogućio postizanje jednog od ciljeva projekta, a to je unaprijediti suradnju OCD-a i lokalne zajednice kroz povećanje iskorištenosti javnih prostora za društveni život kroz civilno-javno partnerstvo, a time omogućiti aktivnosti iz područja dodatnih edukacija mještana.

Solarno stablo se sastoji od 18 panela koji svaki u najboljim uvjetima proizvodi po 50W snage (ukupno je to 900W na sat), na sebi osim klupe za odmor i druženja,  ima i dva bežična i dva USB punjača za mobitele, te utičnicu 230VAC snage 1,6kW. Osvijetljeno je sa led rasvjetom i to sa 18 ledica od 2W te ima dva akumulatora koji spremaju energiju.

Osim samog prekrasnog mjesta za okupljanje, osvjetljavanja prostora, mogućnosti punjenja mobitela, laptopa ili el. bicikla, stablo ima i edukativnu ulogu te nam na konkretnom primjeru pokazuje kako možemo koristiti OIE po principu samoodrživosti, smanjiti emisiju CO2 u atmosferu te kako možemo zaštititi naš okoliš i učiniti nam život ugodnijim i ljepšim za nove generacije.

Sam projekt Buš Eko?! punog naziva “Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice“  financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH, a osim nas tu su još partneri DOOR kao voditelj, REGEA i Grad Velika Gorica koji nam pomažu u ostvarivanju svih zadanih nam ciljeva.

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec