NEWS AND EVENTS

Održana radionica ”Fotonaponski sustavi za kućanstva”

17-04-2021 - 17-04-2021

U subotu 17.04.2021. zajedno s partnerom DOOR organizirali smo radionicu “Fotonaponski sustavi za kućanstva” u Domu kulture Buševec. Razgovarali smo o tehničkim, regulatornim i financijskim aspektima fotonaponskih sustava za samoopskrbu.

Stanovnici Buševca, a i okolnih mjesta imali su priliku razmijeniti vlastita iskustva: vlasnici postojećih fotonaponskih sustava opisali su proces kroz koji su prošli pri instalaciji, troškove i stvarnu proizvodnju energije; oni koji već ozbiljno razmišljaju o vlastitom sustavu su podijelili iskustva u dobivanju ponuda, dok su se neki prvi put susreli s osnovnim pojmovima. Kao jedna od prepreka istaknuta je nejasna komunikacija s instalaterima solarnih sustava i otkupljivačima energije.

Na kraju radionice smo napravili nekoliko proračuna procjene proizvodnje fotonaponskih sustava ovisno o nagibu i orijentaciji panela, te smo demonstrirali rad malog otočnog (off-grid) solarnog sustava.

Nadamo se da je radionica bila korisna i da je većina prisutnih bliže postavljanju vlastite fotonaponske elektrane.

Radionica je održana u sklopu projekta Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice (Buš Eko?!).

Ovim putem također najavljujemo i slijedeću radionicu koju ćemo održati 22.05.2021. zajedno s našim partnerom REGEA u kojoj ćemo više govoriti o zamjeni starih i neučinkovitih sustava za grijanje i hlađenje novima, učinkovitijima, ekološki prihvatljivijima i ekonomičnijima.

Vidimo se na slijedećoj radionici.

PHOTOGRAPHS

ALL GALLERIES
© copyright Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec