NEWS AND EVENTS

Održana radionica “Obnovljivi izvori energije u mojoj zajednici”

22-05-2021

U Subotu 22.05.2021. održali smo radionicu “Obnovljivi izvori energije u mojoj zajednici” zajedno s našim partnerima Regea i Gradom Velika Gorica, a u sklopu projekta  Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice (Buš Eko?!) financiranog od strane EU iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ureda za udruge Republike Hrvatske.

Na samoj radionici svi sudionici su imali priliku saznati što su OIE, kako zamijeniti stare neučinkovite sustave grijanja, novima, učinkovitijima i ekološki prihvatljivijima. Saznali smo što su to dizalice topline te na praktičnom primjeru iz prve ruke od našeg sumještanina Filipa Rožića, koji ju ima ugrađenu u svojoj obiteljskoj kući, dobili informacije o samim troškovima ulaganja i koliko je zadovoljan s tim načinom grijanja. Dovoljno je napomenuti da na pitanje da li bi nešto promijenio, Filipov odgovor bio: ”Ne, jako sam zadovoljan i da ponovno gradim kuću ponovno bih napravio isto”. Također dobili smo informacije o mogućim izvorima  sufinanciranja u RH odnosno kako se prijaviti na natječaje da bi ostvarili pravo na financijsku pomoć.

U drugom djelu radionice pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, Gđa. Gordana Mikulčić Krnjaja predstavila nam je i novi projekt za Energetski samoodrživo naselje u koji su osim Buševca, uvrštena i naselja Rakitovec, Turopolje, Ogulinec, Novo Selo i Lazi Turopoljski. Napravili smo prvi korak prema ostvarenju tog projekta, odnosno od strane EUCF su nam odobrena sredstva u iznosu 60.000,00€ za provođenje studije te molimo sva kućanstva da izdvojite par minuta svoga vremena i ispunite on-line anketu OVDJE ili direktno na stranicama GVG https://gis.gorica.hr/upitnik

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali te pokazali interes za OIE te nam dali podršku da nastavimo dalje i učinimo naše mjesto još ljepše i ugodnije za život, a u cilju očuvanja okoliša za buduće generacije.

Vidimo se na slijedećoj radionici.

PHOTOGRAPHS

ALL GALLERIES
© copyright Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec