NOVOSTI I DOGAĐANJA

DANI EUROPSKE BAŠTINE U VELIKOJ GORICI 2016

21-09-2016 - 17-10-2016

Tema velikogoričke manifestacije u sklopu Dana europske baštine je MOBA, narodni običaj uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima. Namjera organizatora je kroz predloženu temu prikazati i problematizirati odnos lokalne i stručne zajednice prema baštini, potaknuti lokalno stanovništvo da prepozna vrijednosti te da se aktivno uključi u revitalizaciju i očuvanje baštine.
Organizatori: Grad Velika Gorica, Upravni odjel za društvene djelatnosti Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica Velika Gorica, KUD “Nova zora”

Pokrovitelji: Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Turistička zajednica Grada Velike Gorice

IZLOŽBA MOBA – ULOGA ZAJEDNICE U OČUVANJU I OBNOVI BAŠTINE (21.09. – 14.10.2016.)

Otvorenje u srijedu, 21.09.2016., u 18:00 sati, Muzej Turopolja, Trg kralja Tomislava 1, Velika Gorica

Kulturno-umjetničke udruge na području Grada Velike Gorice organizirale su se u svojevrstan primjer suvremene mobe te zajedničkim radom i djelovanjem očuvale više drvenih tradicijskih objekata i oblikovale etnografski i turistički zanimljiva mjesta u svojim zajednicama. U izložbenoj dvorani Muzeja Turopolja, te u parku ispred Muzeja, planirana je izložba na temu odnosa zajednice prema kulturnoj baštini na kojoj će se prezentirati napori ovih entuzijasta da sačuvaju baštinu turopoljskog kraja. Izložba će kroz foto i tekstualan materijal prezentirati znanja o tradicijskoj gradnji i iskustva članova društva u ovoj zajedničkoj akciji obnove. Posebno zanimljiv dio izložbe je film o preseljenju jednog turopoljskog čardaka te film Od lana haljina tkana.

PREDAVANJE MOBA – ULOGA ZAJEDNICE U OČUVANJU I OBNOVI BAŠTINE

Četvrtak, 22.09.2016., u 13:00 sati, Gradska knjižnica Velika Gorica, Velika Gorica
Predavač: dr. sc. Tihana Rubić, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu

U suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu predavači će pokazati primjere “Mobe” iz vremena naših očeva i djedova kako bi potakli današnje generacije mlađih naraštaja da kroz vidove neformalnog udruživanja rade na očuvanju i obnovi baštine u širem značenju riječi. Predavanje će biti usmjereno učenicima velikogoričkih srednjih škola.

MALA KOMUNALNA AKCIJA “MOBA”

Petak, 23.09.2016., u 9:00 sati, kurija Alapić, Vukovina
Polazak autobusa iz Zagreba u 9:00 sati, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), povratak u 15:00 sati
Prijave na mail: kultura@gorica.hr i danieuropskebastine@min-kulture.hr do 16.09.2016.

Kurija Alapić pripadnik je male, ali posebno vrijedne skupine sačuvanih drvenih dvoraca u zapadnoj Hrvatskoj. Izgrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća. Zbog kulturno-povijesnih i graditeljskih vrijednosti zaštićena je kao kulturno dobro rješenjem Ministarstva kulture. Svjesni da zbog lošeg građevinskog stanja kurija Alapić zahtijeva hitnu obnovu, zaključen je Sporazum s Gradom Velika Gorica kojim je određeno da će se kurija obnoviti za provođenje kulturno-turističkih i obrazovnih programa pod vodstvom Muzeja Turopolja.

Mala komunalna akcija raščišćavanja ovoga zapuštenog kulturnog dobra poduzima se s ciljem upoznavanja lokalne i šire zajednice sa stanjem ali i vrijednostima ovoga kulturnog dobra te potrebitosti provođenja hitnih mjera za njegov spas.

Pozivaju se građani, udruge, škole te lokalne i stručne institucije da se uključe u akciju.

OTVORENI DAN KURIJE MODIĆ BEDEKOVIĆ

Subota, 24.09.2016., od 14:00 do 19:00 sati, Kurija Modić Bedeković, Donja Lomnica
Polazak autobusa iz Zagreba u 14:00 sati, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), stajanje kod Muzeja Turopolja u 14:35 sati
Povratak u 19:00 sati, stajanje u Velikoj Gorici u 19:15 sati
Prijave na mail: tzvg@tzvg.hr do 22.09.2016.

Kurija Modić Bedeković zajedno s bogatim inventarom, pripadajućim gospodarskim zgradama te vegetacijom predstavlja rijetko očuvani primjer autohtonog baroknog graditeljstva. U Registar nepokretnih spomenika kulture upisana je davne 1969. godine. Impozantni drveni dvor izgrađen je na početku 19. stoljeća.
Zajedničkim naporima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Velike Gorice kurija je obnavljana od 2004. do 2013. godine.
Ovaj program omogućuje i poziva na šetnju parkom i kurijom. Posjetiteljima će se omogućiti besplatno razgledavanje kurije Modić Bedeković uz stručno vodstvo zaposlenika Muzeja Turopolja, a članovi Kulturno-umjetničkog društva “Nova zora” uprizorit će svakodnevnicu života i poslova u kuriji.
U 18:00 sati održat će se koncert ozbiljne glazbe na kojem će nastupiti profesionalni umjetnici koji žive i aktivno djeluju u lokalnoj zajednici. Koncertom će se dočarati zabavni i kulturni život kakav se odvijao u kuriji u 19. i početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada su u njoj stanovali vlasnici.

RADIONICA TRADICIJSKIH ZNANJA POTREBNIH ZA OBNOVU GRADITELJSKE BAŠTINE: PROIZVODNJA ŠINDRE, IZRADA POKROVA OD SLAME, TEHNOLOGIJA IZRADE ŽIVOG VAPNA

Ponedjeljak, 17.10.2016., od 10:00 do 15:00 sati, Stari grad Lukavec, Lukavec
Polazak autobusa iz Zagreba u 9:00 sati, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), povratak u 15:15 sati
Prijave na mail: danieuropskebastine@min-kulture.hr do 10.10.2016.

Ovogodišnja radionica je jedan od oblika revitalizacije i promidžbe tradicijskih znanja i načina obnove graditeljske baštine u skladu s izvornim načinom građenja. Sudionicima radionice uživo će biti približena tradicijska znanja i umijeća kao kulturna baština od nositelja Liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Majstori će donijeti stare alate i materijale te na zoran i slikovit način pokazati postupak rada.
Izradu “šimle” od crnogorice iz kraja oko Plitvičkih jezera i način pokrivanja plošnom metodom pokazat će majstori obrta “Eko šindra” iz Kuselja. Izradu šindre karakteristične za Gorski Kotar i demonstraciju pokrivanja poput nabiranja pokazat će Anton i Borivoj Štimac iz Delnica. Izradu šindre od hrasta srebrenca koja je korištena u Turopolju, Moslavini i Posavini pokazat će Ivan Miković iz Kravarskog i Josip Božić iz Buševca (Velika Gorica).
Način pripreme slame te izradu pokrova na stambenim objektima, vinarijama, kletima i drugim gospodarskim objektima, uz obrazloženje s aspekta zdravlja i temperaturne izolacije, približit će nam Janez Golnar iz G. Sovjak, Sv. Jurij ob Ščavnici (Maribor).
Proizvodnju vapna, od pripreme kamena vapnenca, zidanja peći, žarenja te razlaganja i načina izrade svih derivata koji su potrebni u graditeljstvu, industriji, poljodjelstvu, higijeni na gospodarstvu i sl. predstavit će Tomislav i Matija Brkić iz Grduna (Ozalj).

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec