22.GRADSKA SMOTRA FOLKLORA 2022.- DAN DJEČJEG FOLKLORA OSVOJILI SMO 2.MJESTO

(Zajednica KUD-ova Grada Velike Gorice)

Subotu 26. ožujka 2022 godine Pučko otvoreno učilište Velika Gorica je odjekivala dječjim smijehom.

Nakon dvije godine pauze ponovno su djeca nastupila na Turopoljskom festivalu folklora-Dan dječjeg folklora. 19 dječjih skupina iz 11 KUD-ova i folklornih ansambala je roditeljima, ali i svim ostalim ljubiteljima folklora prikazalo kaj su uspjeli uvježbati u kratkom vremenu nakon odobrenja da se može normalno raditi sa djecom. Brzo su se klinci snašli i pokazali zavidnu kvalitetu. Ogranak Seljačke sloge Buševec je nastupio sa svoje dvije dječje grupe (od 4 koje trenutno djeluju). Plesna „D“ grupa  (djeca od 7-9 godina)  uz pratnju mladih tamburaša je izvela koreografiju „Na kraj sela kolo igra“ (Sirač) autorice koreografije Maje Kovačević Šubić, a glazbeno ju je obradio Zoran Jakunić. Oni malo stariji plesna „C“ grupa (djeca od 10-12 godina) naravno uz pratnju tamburaša, je nastupila sa koreografijom koju je složio tandem Mojmir Golemac i Stevo Borić, našim domaćim „Turopoljskim mladečkima“. Plesače nam je uvježbala Kristina Janjić uz svesrdnu pomoć Mojmira Golemca, a tamburaše je izdrilal Zoran Jakunić, a da bi bili tak lepi kak su i bili zaslužna je naša garderobijerka Karmela Kos. Klinci su nam bili super i ovom prilikom ih i javno pohvaljujemo, a naravno pohvale idu i našim voditeljima, ali i logistici iz „A“ ekipe koja ih je pripremila, te naravno roditeljima koji  ih redovito dovoze na probe i nastupe. Vjerujem da se djeca vesele novim nastupima, a uskoro im se bliže naše „Dječje igre“  (30.04.2022.) gdje će te ih  sve imati priliku vidjeti.

Službeno izvješće komisije:

gdin.Goran Knežević

„D“ grupa  (djeca od 7-9 godina)-osvojeno 2. mjesto

”Gledaš i ne vjeruješ kako djeca mogu tako točno formirati kolo ili poluotvoreno kolo. Možda voditeljice imaju nekakav glomazni šestar ili na podu iscrtane geometrijske likove po kojima djeca plešu. To su glavni utisci glede ove izvedbe. Naravno uz to valja istaknuti složne i uigrane pokrete i korake te točan pjev. Na kraju lijepo vođeno poluotvoreno kolo u zmijolikom kretanju bilo je vrlo efektno. Djeca su uz veselo ljuljuškanje stvorila izvrsnu atmosferu i dali jednom relativno elegičnom šetanom kolu atribute za vrlo atraktivno finale. Da je još nekolicina djeca usuglasilo korak bilo bi to blizu savršenstva. No to nije naša opcija, namjera ili želja. Savršenstvo profesionalcima, a nama i djeci dobra atmosfera i energija.”

„C“ grupa (djeca od 10-12 godina)

”Gledali smo dječju svadbu koja se vrlo često događala u „davnim“ vremenima i djeci pričinjavala veliko zadovoljstvo i radost. Djeca su vrlo nadahnuto oponašala poznate aktere svadbe po uzoru na odrasle s osmišljenom dramaturškom pričom. Bili su vrlo angažirani i uživljeni što je rezultiralo pravom svadbarskom atmosferom. Drmeš je izvođen kroz šetani korak što je prihvatljivo rješenje jer djeca su to vrlo složno i uigrano izvodila. Na kraju svadbena povorka uz vrisku i ciku ispraća mladence i odlazi, a moglo je i bez malih „pijanaca“. Točka traje duže od 5 minuta.”

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec