NOVOSTI I DOGAĐANJA

ODRŽANA PREZENTACIJA ANKETE

14-03-2022

Energetske potrebe, stavovi i uključenost građana
u aktivnosti lokalne zajednice naselja Buševec

U Domu kulture Buševec, 14.03.2022. u 18:00 sati, održana je prezentacija ankete koju smo proveli kroz projekt Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice (Buš Eko?!) financiranog od strane EU iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ureda za udruge Republike Hrvatske i partnerom Gradom Velika Gorica u sklopu EUCF potpore.

Anketu su proveli volonteri Ogranka Seljačke sloge i studenti FSB-a te im se ovim putem zahvaljujemo na uloženom vremenu i trudu, te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama učiniti naše mjesto još ljepšim i poželjnijim za život.

Sama prezentacija se sastojala od dva djela:

I dio predstavila nam je Maja Bratko, dipl.ing.geol. ispred našeg partnera DOOR te nam prikazala opće informacije iz ankete i uključenost samih mještana u aktivnosti OCD-a. Ovaj dio se odnosio isključivo na mještane Buševca, u anketi je sudjelovalo 304 osobe odnosno 157 kućanstava.

II dio predstavio nam je Goran Stunjek mag.ing. str koju je pripremio zajedno sa izv. prof. Goranom Krajačić te su se u ovom djelu više osvrnuli na analiziranje trenutnog stanja što se tiče potrošnje energenata te na osnovu 16 različitih simulacija ustanovili koja varijanta bi bila najoptimalnija za nas. Ovaj dio se nije odnosio samo na Buševec, nego i na okolna mjesta Ogulinec, Turopolje i Rakitovec.

Kao zaključak možemo definirati da je svakako najoptimalnije korištenje obnovljivih izvora energije, bilo kroz zajednički centralni toplinski sustav ili pojedinačno sa ugradnjom fotonaponskih elektrana i naravno uz obaveznu djelomičnu ili potpunu energetsku obnovu stambenih objekata.

Kako smo i sami svjesni svakodnevnog poskupljenja energenata (el. Energije, drva, peleta, goriva…) prelazak na OIE trenutno znači dodatna ulaganja ali dugoročno donosi značajne uštede na potrošnji i ovo je jedini pravi put ka energetski neovisnom naselju. Poduzmimo nešto danas, da naš dom učinimo boljim i zdravijim sutra!

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec