OPĆENITO O BUŠEVCU

Selo Buševec smjestilo se u turopoljskoj ravnici na cesti od Zagreba prema Sisku, oko 25 km južno od Zagreba. Selo broji oko 1000 stanovnika. Ime je najvjerojatnije dobilo po plemičkoj obitelji Buševec (Bussewetz de Bussewetz), koja je do kraja 16. stoljeća živjela u selu. Osim jos plemičke obitelji Turhan, u Buševcu su na kmetskim selištima živjeli u to doba kmetovi plemičke obitelji Berislavić Malomlački, zagrebačkog Kaptola te kasnije Ambroza Gregorjanca (Medvedgradskog).

Zbog čestih turskih provala stradavale su mnoge turopoljske obitelji i njihovi posjedi. Kad je 1592. godine Hasan-pasa bosanski opustošio Turopolje i odveo u ropstvo oko 35.000 ljudi, iskorijenjene su brojne turopoljske obitelji i nestala čitava sela. Iz Buševca zauvijek nestaju plemičke obitelji Buševec i Turhan. Danas živi obitelj Buševec (u štokavskom narječju: Buševac) u Bosni, u mjestu Buševu kod Kladnja i islamske je vjeroispovijedi.

Od 17. stoljeća zabilježene su u Buševcu nove plemičke obitelji, od kojih većina i danas živi u selu. Nije poznato odakle su i kako stigle u Buševec. Tada je bila sagrađena i drvena kapelica sv. Apostola, koja je vjerojatno bila srušena ili izgorjela i stotinu godina kasnije, 1768. godine, u sadašnjem obliku ponovno podignuta. Početkom 20. stoljeća kapelica je iz nepoznatog razloga posvećena sv. Ivanu Krstitelju.

Zbog čestih požara osnovano je 1900. godine dobrovoljno vatrogasno društvo. Godine 1908. otvorena je petogodisnja pučka škola, 1912. godine seoska knjižnica, 1920. godine “Seljačka sloga” a 1934. godine sportski klub “Seljak” (danas “Polet”).

Danas Buševec ima oko 1000 stanovnika. U selu se nalazi dječji vrtić, osnovna škola (četiri razreda), novoizgrađena crkva, društveni dom, vatrogasni dom, sportski dom s igralištima, par poduzeća i trgovine. U selu djeluje niz udruga – Ogranak Seljačke sloge s folklornom i dramskom sekcijom, sportski klub “Polet” s nogometnom i šahovskom sekcijom, te PoletINFO, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec, Lovačka udruga “KUNA”, Društvo žena Buševec.

Ivan Rožić – Nikolin

Dom-01Dom-03Dom-02Crkva-02

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec