ETNO SEKCIJA

OTVORENA ETNO RADIONICA OSS BUŠEVEC (24.06.2007)

Po završetku seminara ručnog tkanja u etno radionici Čehulić na Ključić Brdu, koju su005_etno završile Mirjana Bedek, Vera Pribanić i ja, Ljiljana Detelić, rodila se ideja da nastavimo tkati i dalje. No, uz podršku predsjednika i Upravnog odbora OSS-a da se nabave stani za tkanje i sav pomoćni pribor, osnutak, preja, dobile smo priliku mi tkalje da svoje predznanje pretvorimo u znanje. Tako je jedna od prostorija Ogranka počela dobivati izgled prave male etno radionice. Prvo su se složili stani, a zatim se krenulo u uvađanje osnutka u ničanice. Na stanu su dvije ničanice, prva je bliže vratilu, a druga ničanica je ona koja gleda prema tkalcu. Svaka ničanica ima napravljene kotlace kroz koju se provlače niti osnutka. U svakom kotlacu mora biti po jedna nit da bi kasnije te dvije niti zajedno mogli uvući u brda. Najvažnije kod uvođenja niti je da se ne preskoči ni jedna nit. Na širini od 80 cm uvađa se cca 1000 niti.006_etno

Danima smo radile taj vrlo zahtjevan i interesanstan posao gdje stvarno treba strpljenja. Moram reći i pohvaliti Mirjanu i Veru da su stvarno imale strpljenja, volje i znanja u tom poslu, iako je to nama bio prvi samostalni početak. Nikako ne smijem izostaviti pomoć našeg voditelja etno radionice od samog početka, pod čijom je pomoći i budnim okom bio prekontroliran svaki kotlac i tkalačko brdo, pa tako i popravljana svaka nit koja bi bila krivo uvedena, a nama je to bilo još jedno saznanje kako popraviti ono što pođe u krivo. Tako je nakon tri dana na našem stanu počelo tkanje prekrasnog križaka.007_etno

Od sada se na našim stanima bude tkalo obično domaće platno i križak. Naša radionica će imati polaznike tkanja koji će htjeti naučiti tkati i da ta baština ostaje uvijek na novim naraštajima, da to
bogatstvo raskoši tkanja nikad ne izumre.
Sada ću se zahvaliti svima koji su pomogli otvoriti ovu radionu u materijalnom smislu, a i onim članovima Ogranka koji su pomogli urediti i organizirati etno radionu koja je meni osobno, a vjerujem i drugima zračila jednom toplinom, kao da je oduvijek tu bila.

Ljiljana Detelić
Voditeljica etno radione

009_etno010_etno

011_etno 012_etno


EDUKACIJA POČETNICA ZA FORMIRANJE
ETNO RADIONICE

 Početkom 2005.g. počela je s radom etno radionica koju čine mlade djevojke i žene, uglavnom članice našeg Ogranka “Seljačke sloge”.008_etno
Glavni cilj i zadatak ove radionice je razvijati ljubav prema tradicijsko kulturnoj baštini, te steći znanje vezenja, a kasnije nadam se, šivanja i izradi narodne nošnje.

Da bismo mogle krenuti nekakvim redom, jer su naše članice početnice bez iskustva bilo kakvog vezanja, počeli smo s tehnikom brojanja niti:

– polukrižić i križić
– pružanka

tehnika po pismu:001_etno

– zrnčani bod
– lančani bod
– obamet
– plosni vez
– pečki vez

Ovladavanjem ovim tehnikama vezenja krenule smo s vezenjem uzoraka naše narodne nošnje plosnim vezom i pečkim vezom. S ponosom mogu reći da je ova grupa u etno radionici savladala 003_etnonavedene vezove, neki teže, neki lakše, ali u grupi imamo polaznica koje mogu krenuti s vezenjem nošnji i to vrlo uredno i precizno.

Po završetku rada ove radionice, da razbijemo jednoličnost, okušale smo se u restauraciji poculice Ane Bedek, koju je Ana vrlo uspješno restaurirala, a vezenu poculicu s ukrasima uz moju pomoć šivanja izradila je Danijela Ban koja je u svakom trenutku spremna okušati se u izradi nošnji.

Polaznice “I ETNO GRUPE” su bile:

– Bedek Mirjana004_etno
– Bedek Ana
– Ban Danijela
– Rožić Tea
– Pribanić Vera
– Janjić Karmela

Bilo je još polaznica koje su zbog obaveza morale odustati u ovom terminu. Nadam se da će novih polaznica biti u drugom terminu tj. u studenom/2006.g.

Iz ove “I etno grupe” izdvojila bih Mirjanu Bedek, Veru Pribanić i Ljiljanu Detelić kojima je Ogranak omogućio početni tečaj tkanja u radionici “Etno radionica Čehulić”.
U tkalačkoj radionici smo prošle:

– snovanje
– tkanje
– uvođenje niti osnove u ničanje
– uvođenje niti osnove u tkalačko brdo
– pritkivanje osnove

Seminar je organiziran u dva dijela: početni i napredni.
Mi smo za sada prošle početni dio koji sada traži još poduke, a zatim vježbanje navedenih radnji koje nisu nimalo jednostavne, ali uz rad i upornost mogu se savladati. Mislim da sve tri polaznice imamo osnovno znanje o tkanju, no nedovoljno za osnivanje naše tkalačke sekcije koju kanimo otvoriti u sklopu etno radionice vezenja.

Veseli me što će u skorije vrijeme u prostorijama Ogranka proraditi nova mala prostorija namještena sa tkalačkim stanovima i detaljima, našim tradicijskim ukrasima u kojima će moći uživati svi oni koje to nadahnjuje i usrećuje.

Ljiljana Detelić
Voditeljica etno radione

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec