OSOBNA KARTA OGRANKA-FOLKLORNA

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC

Ogranak Seljačke sloge Buševec kontinuirano djeluje od 1920 godine i s ponosom nosi naziv matične Seljačke sloge u Hrvatskoj.U društvu danas djeluje nekoliko sekcija; folklorna, dramska, etno, medija (foto-video, arhiva i uredništvo lista “Godišnjak”) što ukupno čini broj od 400 članova društva od kojih je 200-tinjak svakodnevno aktivno.Redoviti smo sudionici svih važnijih smotri i festivala u Hrvatskoj a i šire, gdje dobivamo priznanja za trud i kvalitetu izvođenja programa. Od inozemnih gostovanja ističemo; Meksiko,Kanadu, Litvu, Rusiju, Albaniju, Tursku, Makedoniju, Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, BiH, Austriju, Portugal. Osobito smo ponosni na skoro 50 godišnju suradnju sa hrvatima van domovine: Austrija, Mađarska, Rumunjska i Njemačka, a posljednjih dvadesetak godina Kanada, Slovačka i BiH.

2006. godine dobitnici smo nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu,te nagrade Grada Velike Gorice “Zlatna podgutnica” za doprinos ugledu i promociju grada u zemlji i svijetu na koje smo izuzetno ponosni.

2010. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović je Ogranku “Seljačke sloge” Buševec dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji i održanju tradicije folklorne kulture i stvaralaštva hrvatskog naroda, a prigodom 90. godina utemeljenja. Ovo iznimno priznanje kojim se može podičiti malo kulturno umjetničkih udruga u Hrvatskoj je kruna 90 godišnjeg rada svih članova OSS Buševec, ali ujedno i obaveza da nastavimo čuvati i prenositi na mlađe generacije ljubav prema kulturnoj baštini našeg naroda.

Godine 2005, 2007, 2009, 2011 i 2012 na Susretima Hrvatskih folklornih ansambala održanim u Čakovcu naše društvo svrstano je u sam vrh Hrvatskog folklornog amaterizma i to prema ocjenama stručne komisije, a 2014 smo proglašeni najboljim amaterskim društvom u koreografiranom folkloru na 21. susretu Hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala.

Folklorna sekcija se sastoji od 5 plesnih, 2 tamburaške i 2 vokalne grupe koje njeguju izvorni folklor našeg Turopolja i koreografirani folklor cijele lijepe naše Hrvatske.Bogatstvo i ljepotu folklora upotpunjujemo nošnjama kraja iz kojeg izvodimo koreografiju, a koje su u našem vlasništvu. Svake pete godine održavamo tradiciju očuvanja velike “Turopoljske svadbe”, medijskog spektakla koji dočarava svadbene običaje Turopolja davnih dana.

Organizatori smo niza kulturnih događanja i manifestacija od kojih ćemo nabrojati samo neke:

– “Dječje igre” – međužupanijski susreti dječjih folklornih skupina
– Međunarodni festival tradicijskih glazbala
– “Ivanje u Buševcu” – susret folklornih skupina
– “KAJ-BUŠ” – susret pučkih kazališta kajkavskog govornog područja
– Božićni koncerti

Visoku profesionalnost i kvalitetu izvođenog programa garantiraju naši voditelji:

– Mojmir Golemac – voditelj plesne A grupe,mentor i koreograf
– Bojan Pogrmilović – voditelj vokalnih grupa
– Zoran Jakunić – voditelj tamburaške A grupe
– Maja Kovačević – voditelj dječjih grupa

Bavljenje kulturom skoro cijelo stoljeće, očuvanje tradicije i baštine našeg naroda i odgajanje mlađih generacija u duhu poštivanja te tradicije, osnovni su ciljevi našeg rada i postojanja.

Predsjednik OSS Buševec
Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec