FOLKLORNA SEKCIJA

Folklorna djelatnost koja je u početku obuhvaćala tamburaški i plesni sastav, te pjevački zbor, sustavnije se počela razvijati nakon 1967. godine, kada je prvi puta izvedena Turopoljska svadba uz Folklorna_Sekcijasudjelovanje preko stotinu izvođača. Uspjeh svadbe, koju je 1970. godine snimila Televizija Zagreb i koja je bila nagrađena na televizijskom festivalu na Bledu, potaknula je veliki interes za njegovanje izvornog folklora. Turopoljska svadba izvodi se redovito svake pete godine kao povijesna, kulturna i turistička manifestacija šireg društvenog značaja.

Izborom kvalitetnih profesionalnih voditelja, folklorna je djelatnost nadišla lokalne okvire i ubrzo svrstala Ogranak Seljačke sloge Buševec među najkvalitetnija kulturno – umjetnička društva u Hrvatskoj. Na brojnim festivalima i smotrama (Smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, županijskim i republičkim smotrama) u zemlji i inozemstvu, pobrana su mnoga priznanja i nagrade.

Danas se folklorna sekcija sastoji od: plesne i tamburaške “A” grupe, plesne “B” grupe, dva plesna pomlatka (C i D grupa), rekreativne „A1“ tamburaške i plesne grupe, te vokalnih grupa.

Plesni C i D pomladak sačinjavaju djeca od 6 – 12 godina, Djeca na svojim probama, koje se održavaju dva puta tjedno uče i uvježbavaju dječje igre i plesove našeg kraja (primjerene njihovoj dobi), te dječje igre drugih krajeva Hrvatske, uz stručno vodstvo Maje Kovačević. Nastupaju na svim smotrama dječjeg folklora i susretima koji su organizirani za djecu.

Plesnu B grupu sačinjavaju članovi starosne dobi od 12 – 15 godina. Plesna B grupa izvodi koreografije “Jelica kolce vodila” (Zagorje), Turopolje , Međimurje, Draganić a uvježbavaju se koraci „Splita“ i „Glamoča“. Ova, vrlo aktivna grupa održava probe 2 puta tjedno, uz stručno vodstvo Maje Kovačević, a od važnijih inozemnih gostovanja su nastupili na Međunarodnom festivalu folklora za djecu „Istibanjsko zdavoživo“-Istibanja-Makedonija.

Plesna i tamburaška A grupa udarna je postava Ogranka Seljačke sloge Buševec, koji samostalno izvode cjelovečernje koncerte u trajanju do 90 minuta. 50-tak plesača i tamburaša na svojim nastupima izvode koreografije iz cijele Hrvatske, u originalnim nošnjama koje su u našem vlasništvu, a to su: “Pjesme i plesovi Turopolja”, “Turopoljski mladečki” (skraćeni prikaz svadbenih običaja Turopolja), “Baranja”, “Linđo”, “Međimurje”, “Draganić” , “Splitski plesovi”, “Posavina”, “Spremaj majko što je ćerki treba” (svadbeni običaji Draganića), „Bunjevac“,”Pjesme i plesovi Zagorja”, „Glamoč“ (starobosansko nijemo kolo), „Šokačka kola Sonte“ , „Prigorski plesovi“, „Posavina“ , „Slavonska kola i kolede“

Tamburaška “A” grupa osim pratnje plesačima, u svom repertoaru ima nekoliko tamburaških intermeca, a osim tambura sviraju i  ljericu, samicu,gajde, mandolinu, turopoljske dude, bajsicu, jedinku, dvojnice, diplice sa mihom, šurle i vidalice. Ove dvije grupe održavaju probe dva puta tjedno (utorak i četvrtak), pod budnim okom našeg koreografa i dugogodišnjeg voditelja Mojmira Golemca-Mome i gospodina Zorana Jakunića – voditelja tamburaša, Sudionici su svih važnijih smotri (od gradske do državne) i festivala u Hrvatskoj, a i šire. Osobito smo ponosni na 45 godišnju suradnju s hrvatskim manjinama diljem svijeta: Austrija, Rumunjska, Mađarska, Njemačka,  Slovačka, BiH i Kanada. Zaštitni znak ove grupe su “Turopoljski mladečki” (skraćeni prikaz običaja Turopoljske svadbe) s kojima smo uvijek rado viđeni gosti ma gdje nastupali.

Rekreativna „A1“ plesna i tamburaška grupa čuva, njeguje, izvodi i prenosi na mlađe generacije izvorne pjesme i plesove Buševca i cijelog Turopolja, ali izvodi i koreografije drugih krajeva. Grupa broji 20-tak plesača i 8 tamburaša , probe održavaju četvrtkom. Od kada je grupa ponovno obnovljena (02./2004.g.), pobrala je sve hvalospjeve, a nastupali su na svim važnijim smotrama izvornog folklora: Vinkovačke jeseni (2004./2005.), Đakovački vezovi, Smotra folklora u Metkoviću, Smotra folklora Posavine, Pokuplja i Turopolja u Letovaniću,gospojina u Livnu, Etno-fest u Neumu, gradska i županijska smotra. Razdraganost i ležernost ove grupe prilikom izvođenja programa (ali i prije i poslije nastupa), oduševljava publiku i razne komisije, ma gdje nastupali. Voditelj ove grupe je  gosp. Mojmir Golemac.

Vokalna grupa broji 60-tak članova koji dolaze iz plesne i tamburaške A grupe, te “A1“ plesne i tamburaške grupa. Probe se održavaju jedan puta tjedno pod vodstvom gospodina Bojana Pogrmilovića. Vokalna grupa redovito, zadnjih nekoliko godina priprema i izvodi Božićne koncerte koji otvaraju srca i razgaljuju dušu svima koji ih slušaju. Vokalna i tamburaška grupa su  snimile buševske i turopoljske pjesme, koje su 2006 godine objavljene na nosaču zvuka „Oj Buševec“, a snimljene su i božićne pjesme objavljene 2008 godine na CD-u „Poslunete dušice“. Uvježbavaju se pjesme koje se koriste u koreografijama, a osim Božićnih koncerata grupa izvodi i samostalne nastupe prema potrebi. Osim sa ovom grupom vokalni voditelj gosp. Bojan Pogrmilović radi i sa svim pomladcima (B,C i D grupa).

Sve ove grupe čine broj od cca 150 plesača i svirača, koji tijekom godine zajedno s dramskom grupom izvedu oko 60-tak nastupa.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane (ne morate znati plesati, pjevati ili svirati jer se sve da naučiti) da nam se pridruže utorkom ili četvrtkom u grupu po vlastitom izboru, željama i mogućnostima.

Predsjednik OSS Buševec – Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec