100 let Ogranka seljačke sloge Buševec

Petnaestak mjeseci nakon planiranog termina uspjeli smo 12.09.2021. godine svečano i dostojanstveno obilježiti 100-tu obljetnicu društva. Pozvali smo naše članove, drage nam prijatelje, te sve naše vjerne sponzore i pokrovitelje da nam se pridruže na Svečanoj sjednici koja je počela točno u podne. Na svečanu sjednicu su nam se odazvali skoro svi pozvani gosti i prijatelji. Nakon pozdravnog govora Ivane Belošević-MO Buševec, Vladimira Štarkelja-ZKUU Velike Gorice, Zlatka Herčeka-ZKUU Zagrebačke županije, Ervina Kolarca-Izaslanika Predsjednika Hrvatske vlade i dožupana Zagrebačke županije, Krešimira Ačkara-Izaslanika Predsjednika Hrvatske vlade i gradonačelnika Grada Velike Gorice- službeno smo otvorili novouređenu dvoranu Doma kulture,a  koju smo financirali dijelom iz EU fondova-projekt  Buš-Eko!?, a dijelom uz pomoć Grada Velike Gorice. Prikazali smo i dokumentarno igrani film (90 minutni) o prvih 100 let društva . Film nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim ,uspio je oduševiti sve prisutne i izmamiti razne emocije (od suza do smijeha). Igrane scene filma smo snimali u prvoj polovici 2020 godine, režiju potpisuje Ana Katulić, snimanje i montažu je radio Mario Žilec, a sama ideja, razrada scena i scenografija je djelo Irene i Nenada Rožić. Podijelili smo zahvalnice svima sa kojima smo surađivali u proteklim godinama, a našim godišnjacima smo dodijelili plakete za 10,20,30,40 i 50 godina aktivnog rada u OSS Buševec. Nagrađeni su ujedno dobili i priznanja Hrvatskog Sabora Kulture koje je uručila Martina Brumen predstavnica HSK. Spisak svih dobitnika plaketa možete vidjeti u prilogu. Naravno sve je to proteklo uz dio programa naše vokalne, tamburaške i dramske grupe.

Nakon Svečane sjednice upriličili smo otvorenje Etno zadruge Buševec koja ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske (Z-7008), uz prigodan govor gđe.Ane Mlinar iz konzervatorskog odjela u Zagrebu. Ovdje je naglašeno da smo prije 14 godina počeli na praznoj livadi, a sada imamo jednu kompletnu Etno okućnicu koja je zaštićeno kulturno dobro i sastoji se od; čardaka, melinice, komorke, štale sa štagljem, čelinjaka, kukuružnjaka, bunara, drvarne, pemnice i krušne peći, od kojih je većina objekata već i namještena. Sve velike građevine na svijetu nisu napravljene u jednoj godine, pa smo tako i mi malo po malo uz financijsku pomoć ponajviše našega Grada Velike Gorice, zatim Zagrebačke županije i Ministarstva kulture, te ponešto i od sponzora u 14 godina uspjeli izgraditi jednu pravu starinsku Etno zadrugu Buševec  i sakupiti više stotina predmeta koje su darovali dobri ljudi. Svima veliko hvala na financijskoj potpori, vjerujem da ste zadovoljni sa onim kaj smo napravili i kaj budemo ostavili budućim generacijama. Svega toga nebi bilo da nema vrijedne ekipe volontera koji su do sada u Etno zadrugu uložili cca 2500 sati dobrovoljnoga rada i svojim znanjem, alatima i voljom izgradili ovo imanje. Hvala od srca mojoj Etno ekipi kaj su me podržali u naumu da ostavimo nešto vrijedno iza sebe budućim generacijama. I na kraju priče o Etno zadruzi. Mi ne mislimo na ovome stati i mogu vam slobodno najaviti da smo otkupili još jedan čardak i da ga planiramo seliti na novo imanje, nadamo se i daljnjoj potpori Grada Velike Gorice, županije Zagrebačke i Ministarstva kulture RH, te dobro zdravlje i puno dobre volje za ljude koji će to presložiti.

Također smo pripremili i izložbu slika „100 slika za 100 let“ koju smo izložili u Etno zadruzi Buševec i otvorili ju uz prigodan program naših folkloraša. Izložba slika je  posvećena svim onim samozatajnim volonterima koji vrijedno fotoaparatom, kamerom ili pisanom riječi bilježe sve ono kaj se događalo u proteklom stoljeću. Da nema njih, danas nebi  imali tako bogatu arhivu i sigurno bi mnogi događaji i ljudi bili zaboravljeni. I zato hvala im na tom trudu i nadam se da smo ovom izložbom uspjeli prenijeti barem djelić povijesti i aktivnosti OSS Buševec.

Uslijedio je i Turopoljski obed sa domaćim starinskim specijalitetima i kolačima koje su pripremile naše vrijedne domaćice, na čemu im od srca zahvaljujemo,a koji je u potpunosti upotpunio kompletnu priču o 100 let OSS Buševec.

Naši dragi prijatelji iz Zajednice KUU Velike Gorice – HPD Kučani-Stari pajdaši-Kuče, KUD Gradići-Gradići, VIS Jane-Velika Gorica, FA Šiljakovina-Šiljakovina, KUD Nova Zora-Donja Lomnica, KUD Čiče-Novo Čiče, VS Zlatne Godine-Velika Gorica, KUD Stari Grad-Lukavec, KUD Dučec-Mraclin i KUD Velika Mlaka-Velika Mlaka, su od 18 sati izveli svoj program na ljetnoj pozornici i hvala im na tome, a sve je završilo zajedničkom zabavom uz grupu „Zakon šutnje“.

Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ove obljetnice, svima onima koji su se odazvali našem pozivu i svima onima koji su u ovih 100 proteklih godina utkali barem djelić sebe u priču koja se zove Prvo hrvatsko seljačko prosvjetno i dobrotvorno društvo Ogranak Seljačke sloge Buševec.

 

Buševec 20.09.2021.

 

Predsjednik OSS Buševec

Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec