Najbolji smo na gradskoj smotri koreografiranog folklora u Velikoj Gorici

Užitak je bilo biti u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica 03.04.2022 .na smotri izvornog i koreografiranog folklora Grada velike Gorice koju organizira Zajednica KUD-ova GVG. Puna dvorana, svi KUD-ovi ponovno na okupu, puno pozitivne energije, jednostavno se vidi da su se ljudi zaželjeli nastupa. Praznik Goričkog folklora. A meni, poseban užitak ,ali ne samo meni nego i cijeloj dvorani, bio je kada su na scenu izašli moji folkloraši sa novom koreografijom „Lepi Ivo krešu kreše“ – Mađarska Podravina iz hrvatskih sela uz Dravu, autora koreografije Jozsefa Szavaia i autora glazbe Zorana Jakunića i Andora Vegha. Ekipu su za scenu pripremili i uvježbali Mojmir Golemac i Valentina Šepak Molnar u plesnom dijelu, Zoran jakunić-Kizo u tamburaškom dijelu, Dražen Kurilovčan u vokalnom, a da bi bili lijepi pobrinule su se Mirjana Bedek i Karmela Janjić. Hvala cijeloj voditeljskoj ekipi na trudu. Koreografija je to koju smo uspjeli uvježbati usprkos Koroni.

Malo je reći da su Ogrankaši dobili i zaslužili ovacije za svoju izvedbu na otvorenoj sceni. Kada netko sa takvim guštom i žarom  izađe na pozornicu i izvede koreografiju koja plijeni svojom lepršavošću, jednostavno je normalno da osvoji i publiku i žiri.  Bravo ekipa. Milina VAS je bilo gledati. Tako se živi folklor i uživa u nastupu. Čestitke na zasluženo osvojenom prvom mjestu u koreografiranom dijelu programa. Kada imate takvu ekipu gušt vam je biti predsjednik takvog društva.

Vaš prec.

Službene ocjene komisije:

dr. sc. Tvrtko Zebec Institut za etnologiju i folkloristiku

”Ta provjerena, odlična Szavaijeva koreografija u izvedbi Ogranka izvrsno je ostvarenje u kojem su svi (10 tamburaša i gajdaš) i veliki plesni sastav u potpunosti došli do izražaja kao vrsni izvođači što se potvrđuje već niz godina. Pojedinci su se isticali svojim tehničkim sposobnostima, cijeli ansambl uvježbanošću i lakoćom izvedbe. Dinamika točke, urednost izvođača i njihovo odlično raspoloženje u potpunosti su prenijeli i na publiku koja je zajedno s njima na pozornici jukala i iskreno odobravala i podržavala ovu vrhunsku izvedbu.
Čestitam!”

gđa. Ivanka Ivkanec

”Bravo, bravo! Vaš scenski nastup bio je sjajan – od koncepcije i koreografije do same scenske izvedbe! Znalački ste pokazali svu znakovitost tradicijskog zavičajnog odjevnog stila i pripadajućih mu individualnih odabira nakita i drugih ukrasnih elemenata (kićenje muških šešira ptičjim perjem) te obuće nazuvene na bose ženske noge, odnosno muške visoke čizme i opanke „kapičare“. Osobito ste istakli personaliziranost ženske pučke nošnje s posebnim naglaskom na opleće (bijeli ili s crvenim pismom bogato ukrašeni rukavi). Uzajamna komunikacija među plesačima bila je sastavni dio scenske izvedbe. Srdačno čestitam svima!”

dr. sc. Irena Miholić Institut za etnologiju i folkloristiku

”Mišljenja sam da je ovo izvrsno odabran materijal za trenutne članice i članove društva, ali je izuzetno dobro odabran i zbog stanja svijesti u kojoj se svi nalazimo. Vedrina, intenzitet, šarenilo, sve je prštalo od pozitivne energije u naletu adrenalina na pozornici i u publici.
Vidno raspoloženi izvođači pokazali su zavidne vještine pjevanja, plesanja, vladanja scenom, a sve su začinili izvrsni svirači. Ovo je društvo potvrdilo da je ulaganje u vrsne voditelje, koji znaju odabrati ali onda i predstaviti i uvježbati odabrano, višestruko isplativo! Iz svega
vidljivog i čujnog čini se da su komentari prosudbenog povjerenstva ipak tijekom godina pali na plodno tlo koje je rezultiralo ovim krasnim nastupom. Čestitam!”

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec