TRADICIONALNI BOŽIĆNI KONCERT OGRANKA SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC 2021. (22.12.2021.)

Ogrankaši su usprkos nepovoljnim uvjetima a vezano na pandemiju uspjeli pripremiti prekrasni Božićni koncert koji se održava od 1995 godine. Koncert smo izveli u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu 22.12.2021. od 20,00 sati, a na njemu su osim nas nastupili i „Cura i dečko“ (Vanesa Petrac i Ivan Marojević) kao gosti.

Pripremili smo za sve naše vjerne posjetitelje i jedno iznenađenje promocijom našeg novog CD-a na kojem pjevaju naše drage bakice pjevačice Crkve Sv.Ivana Krstitelja, a koji smo nazvali  „K soncu prosi saka roža“. Na ovom novom nosaču zvuka se nalazi 12 pjesama koje smo uspjeli skinuti sa video snimki Božićnih koncerata izvedenih u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja  Buševec  u periodu  od 2000. do 2007. godine i Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini 1995. godine.

Naše drage bakice – Pjevačice Crkve Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu godinama prakticiraju svoju vjeru i svojim pjevanjem slave Božju riječ. Nama su tako pokušale prenijeti stoljetnu tradiciju i način pjevanja u našem kraju. Ovaj CD smo napravili prvenstveno njima u spomen, ali i budućim generacijama koje iz njega mogu puno naučiti. Hvala im od srca.

Iskoristili smo priliku i da se malo pohvalimo uspjesima u ovoj godini od kojih su svakako najveći;

  • obilježavanje 100 godina postojanja i rada; Svečanom sjednicom, prekrasnim filmom, otvorenjem izložbe „100 slika za 100 let“ i otvorenjem Etno zadruge.
  • u sklopu prvog Europskog projekta koji smo dopeljali u Buševec, uredili smo kompletnu dvoranu i podrumske prostorije Doma kulture i postavili novi ukras mjesta „Solarno stablo“
  • otkupili smo još jedan prekrasni drveni čardak iz Dužice koji ćemo preseliti u našu Etno zadrugu
  • i kao kruna našeg 100 godina rada predstavljali smo Republiku Hrvatsku na najvećem svjetskom folklornom događanju VI CIOFF svjetskoj folklorijadi u Ufi – Republika Baškortostan – Rusija
  • te smo na kraju godine dobili plaketu Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu

 

Nakon koncerta počastili smo s kolačima i kuhanim vinom, delicije koje su pripremili članovi OSS Buševec te im se ovim putem najljepše zahvaljujem.

Zahvaljujem se i svima koji su nam tijekom prošle godine pomagali u našem radu, a ponajviše svim našim aktivnim članovima koji su u ovoj teškoj godini našli vremena i volje da se bave kulturom. Jer znate kak naš narod veli „bolje da propadne selo nek običaji“.

I na kraju slijedećim riječima želim vam čestitati blagdane.

Neka ovaj Božić pretvori svaku suzu u cvijet, svaku bolest u zvijezdu, svaku želju u osmijeh i svako srce u toplo prebivalište. I neka u ovo blagdansko vrijeme napravi mjesto za bolje i svjetlije sutra. U ime svih članova OSS Buševec želim vam sretan, miran i blagoslovljen Božić te zdravu, veselu i normalnu 2022. godinu.

 

Predsjednik OSS Buševec

Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec