NOVOSTI I DOGAĐANJA

Turopoljski dijalekt proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom

12-04-2017 - 12-04-2017

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je Turopoljski dijalekt nematerijalnim kulturnim dobrom. Prijedlog je još 2014. godine Ministarstvu uputio Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, na poticaj prof. dr. Mije Lončarića, dijalektologa – kajkavologa.
Iz Rješenja se može izdvojiti, kao mjera zaštite kulturnog dobra, populariziranje i promoviranje kulturnog dobra čime se nastoji ojačati svijest da je turopoljski dijalekt jedinstveno blago koje na lokalnoj i nacionalnoj razini osigurava kulturnu raznolikost te kako bi se izbjegla opasnost od nestajanja. U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkoga blaga, snimanje slobodnoga govora te uključivanje mlađih govornika, učenika osnovne, srednjih škola i visokih škola, fakulteta, u prikupljanje, bilježenje i snimanje govora.
Turopoljski dijalekt je drugo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro s područja Turopolja. Do sada su zaštićeni samo Jurjevski običaji Turopolja.

Nositelji kulturnog dobra Turopoljskog dijalekta su Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Grad Velika Gorica, KUD «Mičevec»,  KUD «Velika Mlaka», Plemenita opčina turopoljska, Etno udruga Kurilovec i Ogranak Seljačke Sloge Buševec.

Rješenje vam donosimo u cijelosti, a pogledati ga možete OVDJE.

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec