NOVOSTI I DOGAĐANJA

50 LET SURADNJE BUŠEVEC-KLOKOTIĆ

01-01-1970

2.DIO

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u periodu od 15.-17.09.2023.  održan je drugi dio svečanog obilježavanja 50 let suradnje (prijateljstva) OSS-a Buševec i Doma kulture Klokotić (Rumunjska)-KUD-a Klokotić. Na gostovanje je išlo 62-je članova OSS Buševec tako da smo morali naručiti produženi autobus. Ovaj puta smo mi ranije krenuli i stigli u Temišvar u petak u prijepodnevnim satima. najprije smo malo razgledali grad uz vodstvo našeg prekrasnog domaćina Petra Hategana koji nam je malo ispričao o samom gradu i o povijesti grada. Obilazak smo završili u prekrasnoj obnovljenoj katoličkoj katedrali sv. Jurja o kojoj nam je pričao kanonik Nikola Lauš, kancelar i ekonom Temišvarske biskupije, a mi smo mu se zahvalili pjesmom “O, Marijo majko”. U Klokotić smo stigli oko 15 sati uz doček uvijek razdraganih domaćina. Ovaj puta uz nas je na proslavi sudjelovalo i 16-tero članova KUD-a “Umag”. Obavezni raspored kod domaćina koji se brzo riješi jer skoro svi već znaju i imaju svoje prijatelje, a mi smo ovaj puta sa sobom poveli i članove plesne i tamburaške “B” grupe koji su budućnost i garancija da će se ova naše 50-godišnja suradnja nastaviti i dalje. Predvečer je odrađena i proba na vanjskoj pozornici, a onda odlično druženje na “bari” kako to oni zovu. U međuvremenu je u Rešici naša delegacija (Nenad Rožić, Irena Rožić i Jasna Čačić) odradila i sastanak sa Ministricom vanjskih poslova RH u Rumunjskoj gđom. Marijom Kapitanović i domaćinima iz Klokotića, Lupaca i Karaševa.

Subota je rezervirana za centralnu proslavu, a ona je započela svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova uz 5 Hrvatskih župnika koji služe u Rumunjskoj, a bila je posvećena 50 godišnjici prijateljstva Buševca i Klokotića. Domaćin na misi je bio župnik u Klokotiću Milan Mihael Sima. Svoj obol na misi dali smo i mi otpjevavši dvije pjesme “O, Marijo majko” i “Kao Marija” , te jednim parom u nošnji koji je pridonosio darove. Delegacija je ponovno bila u Rešici, ovaj puta na sastanku sa domaćinima i visokim gostima iz RH predvođenih predstavnicom Hrvatskog sabora, predsjednicom odbora za Hrvate izvan RH gđom Zdravkom Bušić i predstavnicima Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH, pomoćnikom tajnika gosp.  Dario Magdić i gosp. Vedran Iskra. Domaćin nam je bio Petar Hategan (Lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu Zapad u Temišvaru, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, te predstavnik Rumunjskih Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH).

Proslavu smo nastavili u popodnevnim satima svečanom povorkom u nošnje obučenih domaćina, nas i gostiju iz Umaga. Povorka je išla od crkve do Doma Kulture, a potrajala je zbog čašćenja naših domaćina diljem trase. Nastavilo se pozdravnim govorima svih gostiju i folklornim programom koji su izveli KUD Klokotić (Klokotićka svadba), KUD Umag (Istarski plesovi) i Ogranak Seljačke sloge Buševec (Turopolje, Prigorje i Međimurje). Ovaj dio programa je završio zajedničkom fotografijom, rezanjem torte i šampanjcem, a razmijenili smo i darove. Oni su nama poklonili sliku sa proslave u Buševcu, a mi njima tamburu bisernicu za nekog novog svirača koji će obilježiti idućih 50 godina. Na kraju programa svi zajedno (izvođači i publika) uz muziku uživo smo otplesali zajedničko kolo. Nastavak druženja je slijedio u Domu kulture Klokotić gdje smo se zabavili uz obilnu večeru i odličnu muziku. Naravno da su naši mladi u sitnim satima nastavili tradicionalno druženje u disco klubu.

Nedjeljna misa u 11 sati za sve one koji su se uspjeli probuditi. Zatim ručak kod domaćina i nažalost neminovni povratak kući, istim putem kojim smo i došli, ovaj puta preko Mađarske (nešto je dulje, ali je sve autoput). Izljubili smo se, svi  zajedno otpjevali “Lijepa li si”, pozdravili se, pala je i pokoja suza uz obećanje da se što prije vidimo, jer dogovorili smo i dodatne oblike suradnje sa našim Klokotićanima.

Dragi prijatelji hvala vam na gostoprimstvu. Kada se netko osjeća u vašoj kući kao da je doma to je onda prijateljstvo kakvo se ne može kupiti nikakvim novcima niti poklonima. Neka nam ovo prijateljstvo i suradnja živi što duže.

Za Upravni odbor predsjednik društva

Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec