OSOBNA KARTA OGRANKA-ZAJEDNO

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC

Ogranak Seljačke sloge Buševec kontinuirano djeluje od 1920. godine i s ponosom nosi naziv matične Seljačke sloge u Hrvatskoj. U društvu danas djeluje nekoliko sekcija; folklorna, dramska, etno, medija (foto-video, arhiva i uredništvo lista “Godišnjak”) što ukupno čini broj od 400 članova društva od kojih je polovica svakodnevno aktivna. Redoviti smo sudionici svih važnijih smotri i festivala u Hrvatskoj a i festivala diljem svijeta (Njemačka, Kanada, Italija, Austrija, Makedonija, Litva, Češka, Albanija, Turska, Rusija, Slovenija,Meksiko…) gdje dobivamo priznanja za trud i kvalitetu izvedenog programa.Osobito smo ponosni na 45 godišnju suradnju sa Hrvatima van domovine; Austrija, Mađarska, Rumunjska i Njemačka, a posljednjih dvadesetak godina Kanada, Slovačka i BiH.

2006. godine dobitnici smo nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu,te nagrade Grada Velike Gorice “Zlatna podgutnica” za doprinos ugledu i promociju grada u zemlji i svijetu na koje smo izuzetno ponosni.

2010 godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović je Ogranku “Seljačke sloge” Buševec dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji i održanju tradicije folklorne kulture i stvaralaštva hrvatskog naroda, a prigodom 90. godina utemeljenja. Ovo iznimno priznanje kojim se može podičiti malo kulturno umjetničkih udruga u Hrvatskoj je kruna 90 godišnjeg rada svih članova OSS Buševec, ali ujedno i obaveza da nastavimo čuvati i prenositi na mlađe generacije ljubav prema kulturnoj baštini našeg naroda.

Folklorna sekcija se sastoji od 5 plesnih, 2 tamburaške i 2 vokalne grupe koje njeguju izvorni folklor našeg Turopolja i koreografirani folklor cijele lijepe naše Hrvatske.Bogatstvo i ljepotu folklora upotpunjujemo nošnjama kraja iz kojeg izvodimo koreografiju, a koje su u našem vlasništvu.Svake pete godine održavamo tradiciju očuvanja velike “Turopoljske svadbe”, medijskog spektakla koji dočarava svadbene običaje Turopolja davnih dana.

Godine 2005,2007,2009,2011 i 2012 na Susretima Hrvatskih folklornih ansambala održanim u Čakovcu naše društvo svrstano je u sam vrh Hrvatskog folklornog amaterizma i to prema ocjenama stručne komisije, a 2014 smo proglašeni najboljim amaterskim društvom u koreografiranom folkloru na 21. susretu Hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala.

Dramska sekcija se sastoji od Pučkog kazališta, mlađe dramske grupe i dramskog pomlatka. Dramska sekcija djeluje od 1923 godine a u svojoj dugoj povijesti uvježbano je preko 130 premijera sa preko 1200 nastupa diljem lijepe naše te u Mađarskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj.

Posljednji veliki uspjesi Pučkog kazališta su postignuti 2004 godine sa predstavom “Matijaš Grabancijaš Dijak” od Tituša Brezovačkog, a u režiji Ivana Rožića kada smo na 44.Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na Visu dobili nagradu za očuvanje i njegovanje baštine.Istu nagradu smo dobili i 2008 godine sa predstava “Breza” na 48.Festival kazališnih amatera Hrvatske u Kastvu (režija Romana Rožić), a predstava je izabrana među tri najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj.

Osobito smo ponosni na činjenicu da većinu predstava koje igramo izvodimo na našoj domaćoj kajkavštini.

Organizatori smo niza kulturnih događanja i manifestacija od kojih ćemo nabrojati samo neke;

– “Dječje igre”-susreti dječjih folklornih skupina
– Međunarodni festival tradicijskih glazbala
– “Ivanje u Buševcu”-susret folklornih skupina
– “KAJ-BUŠ”-susret pučkih kazališta kajkavskog govornog područja
– Božićni koncert

Visoku profesionalnost i kvalitetu izvođenog programa garantiraju naši voditelji;

– Mojmir Golemac – voditelj plesne A grupe,koreograf i mentor
– Bojan Pogrmilović – voditelj vokalnih grupa
– Zoran Jakunić – voditelj tamburaške A grupe
– Romana Rožić – režiser
– Ivan Rožić – režiser
– Maja Kovačević – voditelj dječjih grupa

Bavljenje kulturom skoro cijelo stoljeće, očuvanje tradicije i baštine našeg naroda i odgajanje mladih generacija u duhu poštivanja te tradicije osnovni su ciljevi našeg rada i postojanja.

Predsjednik OSS Buševec
Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec