OSOBNA KARTA OGRANKA-DRAMSKA

OGRANAK SELJAČKE SLOGE BUŠEVEC

Ogranak Seljačke sloge Buševec kontinuirano djeluje od 1920 godine i s ponosom nosi naziv matične Seljačke sloge u Hrvatskoj. U društvu danas djeluje nekoliko sekcija: folklorna, dramska, etno, medija (foto-video, arhiva i uredništvo lista “Godišnjak”) što ukupno čini broj od 400 članova društva od kojih je dvjestotinjak svakodnevno aktivno. Redoviti smo sudionici svih važnijih smotri i festivala u Hrvatskoj a i šire, gdje dobivamo priznanja za trud i kvalitetu izvođenja programa.Osobito smo ponosni na skoro 50 godišnju suradnju sa hrvatima van domovine; Austrija, Mađarska, Rumunjska i Njemačka, a posljednjih dvadesetak godina Kanada, Slovačka i BiH.

2006. godine dobitnici smo nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu,te nagrade Grada Velike Gorice “Zlatne podgutnice” za doprinos ugledu i promociju grada u zemlji i svijetu na koje smo izuzetno ponosni.

2010 godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović je Ogranku “Seljačke sloge” Buševec dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji i održanju tradicije folklorne kulture i stvaralaštva hrvatskog naroda, a prigodom 90. godina utemeljenja. Ovo iznimno priznanje kojim se može podičiti malo kulturno umjetničkih udruga u Hrvatskoj je kruna 90 godišnjeg rada svih članova OSS Buševec, ali ujedno i obaveza da nastavimo čuvati i prenositi na mlađe generacije ljubav prema kulturnoj baštini našeg naroda.

Svake pete godine održavamo tradiciju očuvanja velike “Turopoljske svadbe”, medijskog spektakla koji dočarava svadbene običaje Turopolja davnih dana.

Organizatori smo niza kulturnih događanja i manifestacija od kojih ćemo nabrojati samo neke;

– “Dječje igre” – dječji folklorni susreti
– Međunarodni festival tradicijskih glazbala
– “Ivanje u Buševcu” – susret folklornih skupina
– “KAJ-BUŠ” – susret pučkih kazališta kajkavskog govornog područja
– Božični koncert

Dramska sekcija – Pučkog kazališta djeluje od 1923 godine, a u svojoj dugoj povijesti uvježbano je preko 130 premijera sa preko 1200 nastupa diljem lijepe naše te u Mađarskoj , Rumunjskoj i Njemačkoj.

Posljednji veliki uspjesi Pučkog kazališta su postignuti 2004 godine sa predstavom “Matijaš Grabancijaš Dijak” od Tituša Brezovačkog, a u režiji Ivana Rožića kada smo na 44.Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na Visu dobili nagradu za njegovanje baštine , a 2008 sa predstavom “Breza” Slavka Kolara a u režiji Romane Rožić na 48.Festivalu hrvatskih kazališnih amatera dobivamo istu nagradu te je predstava izabrana među tri najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj. Osobito smo ponosni na činjenicu da većinu predstava koje igramo izvodimo na našoj domaćoj kajkavštini.

Predsjednik OSS Buševec
Nenad Rožić

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec