100-let OSS Buševec _ Ivanje u Buševcu, „Turopoljski mladečki“ (Videk i Barica u drvenoj varijanti) (28.06.2020.)

Ogranak Seljačke sloge Buševec u slavljeničkoj je godini i obilježavamo 100 godina rada i djelovanja društva, osnovani smo 1920.godine. Iako je program obilježavanja 100-te obljetnice zbog zdravstvenih okolnosti uvelike smanjen ipak nismo propustili održati Ivanje u Buševcu, u malo intimnijoj atmosferi nego smo inače navikli, ali i dalje uz puno srca, ljubavi, zajedništva i sloge.

Svetu misu iz kapele sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju ujutro prenosio je HRT na svom prvom programu, a misu su pjevali i svirali naši članovi vokalne i tamburaške grupe OSS Buševec.

Središnje događanje bilo je otkrivanje skulpture „Turopoljski mladečki“, rad kipara Ivana Trupkovića iz Sirača, napravljena prema likovima Videka i Barice iz Turopoljske svadbe. Skulptura ima i simboličko značenje, a označava mladost, međusobnu ljubav, poštovanje i slogu, pjesmu i ples, dakle sve ono što krasi OSS Buševec, njegove članove ali i mjesto Buševec.

„Naš Ogranak okuplja mladež iz cijelog Turopolja, ali i šire, a kod nas se kao kod kuće osjećaju i Koljnofčani iz Mađarske i Klokotićani iz Rumunjske. Naši su članovi predstavljali ljepotu Turopolja i Hrvatske od Meksika do Rusije i od Portugala do Litve, dok smo na našoj pozornici ugostili grupe iz svih dijelova svijeta. U svim ovim prilikama Turopoljski mladečki su bili nezaobilazan dio naše prezentacije i zaštitni su znak našeg Buševca i Turopolja“

Inače, prema već dobro poznatoj tradiciji upravo je ove godine ponovo trebala biti održana Turopoljska svadba, koja će svoju izvedbu doživjeti ipak nagodinu, no zato su tu Turopoljski mladečki, skulptura koju su otkrili Ogrankaši  Marta Jurenić i Nikola Rožić. Pa ako Verona ima Romea i Juliju, sad Buševec ima svoje mladečke! I ovdje možete zaželjeli želju ili za sreću primiti mladenku za palac, a mi se nadamo kako će možda neki mladenci poželjeti, pa svoj brak ovjekovječiti i fotografijom ispred skulpture.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Dražen Barišić, a uz vokalnu i tamburašku grupu u programu su svoje stihove recitirali Stjepan Vitez, Tomislav Zvonarić i Stjepan Detelić Banski. Za posjetitelje je organizirano i razgledavanje Etno zadruge Buševec kao i prvog hotela (za insekte!) u Buševcu, a uz nezaobilazni krijes uživali smo i u kadrovima posljednje Turopoljske svadbe iz 2015, neformalnom druženju i svirci starije tamburaške grupe OSS Buševec.

Zahvaljujemo se ovom prilikom Gradu Velikoj Gorici, Ministarstvu kulture i Zagrebačkoj županiji na financijskoj potpori usprkos novonastaloj situaciji. Također se zahvaljujemo gosp. Darku Petracu koji je svojim kamionom prevezao panj za postolje, gosp. Ivanu Kovačiću koji je „mladečke“ svojim kamionom-dizalicom podigao na postolje, te gosp. Branku Antoniću koji ih je dopeljao iz Bjelovara u Buševec. Naime „mladečki“ su izrađeni preko Galerije Bjelovar, a kompletnu koordinaciju je vodila gđa. Ana Kovačić. Zahvalu upućujemo i našem DVD-u, te predstavnicima „Turopoljskog Banderija“ koji su svojim dolaskom u svečanim uniformama uveličali jutarnju misu. Hvala i župnom zboru Sv.Cecilije župe Vukovina na pjevanju popodnevne mise. Zahvaljujemo MO uševec koji je koordinirao sve aktivnosti i preko kojih smo dobili i poklon iznanađenje. Naime, g. Mateša iz Vukovine nam je darovao drveni kip Sv. Ivana Krstitelja za kojeg vjerujemo da će uljepšati prostor naše crkve, te mu se i ovom prilikom najljepše zahvaljujemo.

Hvala i svim ljudima dobre volje koji su svojim radom na pripremi ili dolaskom na Ivanje podržali ovu tradicionalnu manifestaciju i nadamo se da ćemo ovu 100-tu obljetnicu Ogranka Seljačke sloge Buševec uskoro moći proslaviti kako smo i zamislili.

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec