15. Dječje igre _ Međunarodni dječji folklorni festival (27.04.-01.05.2017.)

Već 15. godinu za redom Ogranak Seljačke sloge Buševec organizira susrete dječjih skupina pod nazivom „Dječje igre“. Ove godine je susret trajao 5 dana te je dobio predznak Međunarodnog dječjeg festivala. Dječje skupine OSS-a Buševec ugostile su u svojim domovima djecu iz Makedonije, Vojvodine i Italije.  Festival je započeo u četvrtak 27.04. dolaskom FA „Kitka“ Istybanja, Makedonija i HKPD „Matija Gubec“, Tavankut, Vojvodina, Srbija. Nakon što su gosti smješteni kod domaćina te kratkog odmora, organizirana je večer uz učenje hrvatskih i makedonskih plesova. Djeca su pokazala svojim vršnjacima tradiciju svoje zemlje, a zatim su svi zajedno vježbali nove plesove.

U petak ujutro pridružila se i grupa iz Italije, FG „Federico Angelica“ iz Aviana. U 12:00h inozemne grupe su, kao i srednja dječja sekcija OSS Buševec, nastupile u sportskoj dvorani OŠ Vukovina, prezentirajući plesove svoje domovine. Cilj je bio pokazati djeci tradiciju drugih zemalja te da folklor nije nešto što se radi samo u Hrvatskoj već da diljem svijeta djeca i mladi njeguju svoju tradiciju plešući folklor. Posredan cilj je bio i zainteresirati i potaknuti djecu i mlade na očuvanje naše tradicije.

Nakon programa u OŠ Vukovina, organiziran je ručak u restoranu „Feniks“, a zatim smo se zaputili u Veliku Goricu u Muzej Turopolja. Nakon razgledavanja muzeja, bio je predviđen i obilazak grada, ali nam vremenske prilike (jaka kiša) nisu to dozvoljavale. Te večeri je ponovno u Vatrogasnom domu u Buševcu organizirano zajedničko druženje gdje su grupe iz Vojvodine i Italije pokazivale i učile svoje plesove. Ovaj vid zabave bio je ne samo koristan i poučan, već su svi sudionici u njemu zaista uživali i zabavljali se, međusobno se upoznavali i družili.

U subotu, nakon slobodnog jutra, došao je red na glavni dio programa – „Dječje igre“. Osim navedenih inozemnih grupa, program su obogatile domaće skupine – KUD „Zvir“ Jelenje,  KUD „Tomislav“ Županja, KUD „Desinec“ Desinec, KUD „Remetinec“ Novi Marof i KUD „Dučec“ Mraclin te domaćini – najmlađa dječja sekcija OSS Buševec. Publika je tako imala prilike vidjeti plesove Italije, Makedonije, Hrvata Bunjevaca, Međimurja, Zagorja, Slavonije te Pokuplja i Gorskog kotara.

Po završetku programa svi sudionici su se okrijepili uz porciju čevapa i fine domaće kolače, na prostoru Etno zadruge Buševec, a zatim su uslijedile prave dječje igre – natjecanje u bacanju potkove, skakanju u vreći te hodanju na štulama.  Najboljima i najspretnijima su podijeljene nagrade, ali ni oni manje sretni i spretni nisu ostali zakinuti te su svima podijeljene utješne nagrade. Djeca su druženje dalje nastavila u prostorima Vatrogasnog doma Buševec, a po uzoru na prethodne dvije večeri.

No tu još nije kraj.
Nedjeljne jutro  je bilo rezervirano za posjet ZOO vrtu i centru Zagreba, a poslijepodne su inozemne grupe, kao i naša najstarija dječja grupa, nastupile na Lekeničkim dječjim susretima. Osim naših grupa, nastupili su još i domaćini te HKPD „Sveta Klara“. Domaćini su nam priredili večeru i druženje, a poslije smo se autobusima vratili u Buševec, gdje je druženje nastavljeno u privatnim aranžmanima.

U ponedjeljak smo se morali oprostiti od naših dragih gostiju iz Vojvodine, Italije i Makedonije.  Bilo je puno slikanja, grljenja i pozdravljanja, teško je bilo rastati se, a potekle su čak i suze.

Iako je organizacija ovog projekta bila vrlo zahtjevna, zadovoljstvo naše djece pokazuje da je bilo vrijedno truda. Sklopljena međusobna prijateljstva te aktivno sudjelovanje svih dječjih sekcija u predviđenim aktivnostima festivala pokazuje da je ovaj projekt ostvario svoj cilj.

Zahvaljujemo se ovim putem našem pokrovitelju Zagrebačkoj županiji i generalnom sponzoru MIP Sisak bez kojih ove susrete sigurno nebi uspjeli organizirati, a veliko hvala i našim roditeljima koji su na 5 dana u svojim domovima ugostili djecu iz Italije, Makedonije i Vojvodine. Vodili su brigu o njima kao da su njihova djeca.

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec