Dječje igre – međunarodni susreti dječjih folklornih skupina (03.-05.05.2019.)

„Dječje igre“ sedamnaeste po redu ponovno postaju Međunarodni festival dječjeg folklora. Ovaj puta u suorganizaciji s KUD-om „Pušča“ iz istoimenog mjesta smo organizirali ovaj festival i ugostili dvije inozemne grupe. Domaćin  HKUD-u „Fra Petar Bakula“ iz Posušja je bila Pušča, a mi smo ugostili djecu iz Folklorne grupe „Kalužiar“-Martin-Slovačka. Festival se održao u periodu od 02.-05.05.2019.

Naši gosti koji su stigli u Buševec u četvrtak 02.05., navečer su  imali zajedno sa našim članovima druženje i učili su jedni druge plesati svoje tradicionalne plesove. U petak prijepodne su zajedno išli u obilazak Zagrebačko ZOO-a, a navečer su gosti iz Slovačke i naša „D“ grupa nastupili u Pušči na dječjem festivalu pod nazivom „Kriči,kriči tiček“. Nakon programa smo se svi dobro zabavili uz igranje igrica:  nošenje jaja u žlici, ruženje kukuruza i ples sa jabukom.

Subota od 17 sati bila je rezervirana za festival u Domu kulture Buševec, a nastupili su:

  • FG „Kalužiar“-Martin-Slovačka,
  • HKUD “Fra Petar Bakula”-Posušje-BiH,
  • KUD “Punat”-Punat-otok Krk,
  • KUD “Zlatko Baloković”-Krapinske Toplice,
  • KUD “Sijač”-Lučko, KUD “Pušča”-Pušča i
  • Ogranak Seljačke sloge Buševec „C“ i „E“ grupe

 

Nakon folklornog programa nastavili smo druženje u Vatrogasnom domu (zbog lošeg vremena) i dobro se zabavili uz bacanje potkove, zabijanje čavala sa užom stranom čekića i igrom „prevrtanja“ (ježek) koju su nam pokazali gosti iz Posušja. Nedjelju poslije ručka su naši dragi gosti iz Slovačke puni dojmova krenuli kući. Želja nam je da u idućim godinama ovaj festival preraste u jedini pravi dječji festival u Hrvatskoj po pravilima CIOFF svjetske organizacije (pet inozemnih grupa,  pet dana trajanje i pet aktivnosti). Hvala svim roditeljima koji su ugostili djecu i onima koji su pomagali u organizaciji 17. „Dječjih igara“, a posebno hvala našim pokroviteljima Zagrebačkoj županiji i Gradu Velikoj Gorici te generalnim sponzorima MIP-u Sisak i KRAŠ-u koji su nas dobrano počastili svojim proizvodima.

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec