Ivanje u Buševcu 2019 (23.06.2019.)

Ovogodišnje Ivanje u Buševcu se već tradicionalno održavalo kroz tri dana. Manifestaciju su započele vrijedne članice Društva žena Buševec u četvrtak  20.06. organiziranjem „4.Buševske štruklijade“ i  „Natjecanjem u starim seoskim igrama“ te Izložbom radova Izdavačke kuće umjetnika koji slikaju ustima i nogama USUN koja se održavala u područnoj školi Buševec. Uz odlučnu gastro ponudu mogli ste se dobro zabaviti uz glazbeni sastav Dinakordi-Luna bend.

Ivanje je nastavljeno u subotu 22.06. malonogometnim turnirom na ŠRC Zvrnik u organizaciji NK Polet Buševec. Paralelno sa turnirom su naši vatrogasci iz DVD-a Buševec  organizirali “9. Memorijal Josipa Robića Habe” – vatrogasno natjecanje djece i “22. Kup Turopolja” – vatrogasno natjecanje odraslih desetina na kojem su se okupila mnogobrojna vatrogasna društva iz raznih krajeva. Svi su se mogli dobro zabaviti uz show nad „Maheri“.

Završni program je započeo nedjeljnom svetom misom 23.06. u 11 sati koju su pjevale članice ženske vokalne skupine OSS-a Buševec. Proslavu našeg zaštitnika Sv. Ivana Krstitelja smo nastavili popodnevnom svetom misom i otvorenjem „Ivanjskog semna“  na kojem su izlagali proizvođači eko proizvoda sa područja LAG-a Zrinska gora-Turopolje. Paralelno se u područnoj školi održavala  „Izložba radova Izdavačke kuće umjetnika koji slikaju ustima i nogama USUN“. U kulturno umjetničkom programu “Običaji kroz godinu” koji je počeo u 18 sati sudjelovali su naši dragi gosti;

  • KUD Lađevčani – Slunj, Lađevac,
  • FA “Sveta Nedjelja” Sveta Nedjelja,
  • KUD “Sloga” – Miklouš,
  • KUD “Glinska Tamburica” Glina,
  • Gruppo Folklorico Gregoriano, San Gregorio Magno, Italija

Oduševili su nas izvedbama pjesama i plesova iz svojih krajeva, ali i koreografijama iz svih krajeva Lijepe naše. Gosti iz Italije koji su dan prije nastupili i u Novom Čiču su nas pak razgalili svojim veselim i prpošnim izvođenjem svojih pjesama i plesova. Hvala im na prikazanome. Nakon programa nas je zabavljao glazbeni sastav „Zakon šutnje“, a kada se malo smračilo tradicionalno smo zapalili i „Ivanjski krijes“ kako bi odagnali sve zlo koje se eventualno dogodilo u protekloj godini.  U područnoj školi smo također pripremili i vrlo interesantnu edukativnu radionicu za djecu, koju je osmislila i vodila naša Ana Kovačević.

Sve ove manifestacije su se odvijale pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, a sponzorski su nam pomogli „MIP“-Sisak i LAG Zrinska Gora-Turopolje, medijski nas je pratio City radio i Radio Banovina, a sve se moglo vidjeti i na portalima; City portal, VG Danas, Kronike VG, Radio Banovina. Naravno da je sve aktivnosti oko organizacije Ivanja u Buševcu koordinirao Mjesni odbor Buševec. Hvala svima koji su posjetili bilo koju od ponuđenih manifestacija i nadamo se da se u još većem broju vidimo iduće godine.

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec