“Svoga tela gospodar”, Hrvatski dom kulture Retkovci, Retkovci (02.02.2018.)

Na poziv kazališta Mika Živković Rektovci, Pučko kazalište Ogranka Seljačke sloge Buševec gostovalo je sa svojom novo predstavom “Svoga tela gospodar” na 30. Smotri kazališnog stvaralaštva u VSŽ, Retkovci, 2018.
Cijeli osvrt stručnog Prosudbenog povjerenstva prenosimo u cijelosti:

Pučko kazalište Ogranka Seljačke sloge Buševec
predstava: SVOGA TELA GOSPODAR
Režija: Ivan Rožić – Nikole

Ocjena publike: 4,14

Ogranak Seljačke sloge Buševec – Pučko kazalište Buševec publici je predstavilo tekst Slavka Kolara “Svoga tela gospodar” u režiji i dramaturgiji Ivana Rožića. Buševečki ansambl na scenu je postavio tekst u kojemu Ivu (Tvrtko Kovačević), roditelji (Nenad Lukić i Irena Rožić) prisile da oženi šepavu Rožu (Ana Katulić) kako bi mu u miraz donijela novce i kravu. Njegov otac to smatra pravdom jer su Ivekovom krivnjom izgubili svoju jedinu kravu koja ih je prehranjivala.
Brak temeljen na dogovoru roditelja, a protiv volje mladih ne ide na bolje niti poslije pa Iva godinama nema odnose s Rožom, a sve kulminira kad ju uhvati kako mu ona, iz očaja, pokušava podmetnuti ljubavni napitak te ju istuče. Sva tragedija supruge očituje je se u znakovitoj rečenici: “Nek’ bar po šakama znam da si mi muž.”
Buševečki ansambl dao je sve od sebe kako bi što autentičnije donio Kolarove likove na scenu pa je scenska radnja, usprkos manjim redateljskim i dramaturškim nezgrapnostima, uspješna. Zasluga je to cjelokupnog ansambla, a pogotovo Ane Katulić koja je na publiku prenijela nepatvorenu emociju, varijajući spretno, tugu i sreću, zaljubljenost i srdžbu ne pretjerujući pri tome u mimici i gesti. Katulić nosi cijelu predstavu i omogućuje publici osjetiti i spoznati svu bol povrjeđenog ljudskog bića izloženog životnoj surovosti.

Najuspješnije glumačko ostvarenje u predstavi: ANA KATULIĆ za ulogu Rože

Prosudbeno povjerenstvo:
ARETA ĆURKOVIĆ, glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku
Doc. dr. sc. ALEN BISKUPOVIĆ, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
KATICA ŠUBARIĆ, akademska glumica i umjetnička suradnica na Odsjeku kazališne umjetnosti Umjetničke akademije u Osijeku (zamjena doc. art. Jasminu Novljakoviću koji je odsutan zbog službenog putovanja).

 

FOTOGRAFIJE

SVE GALERIJE
© autorska prava Ogranak “Seljačke sloge” - Buševec